perjantai 30. toukokuuta 2014

91. Viikon blogihaaste: inhokki ja lemppari tallityöt



Ajattelin nyt ihan tylsyyttäni (ja nyt kun sattu olemaan sellanen haaste mikä sopii ihan hevosettomallekin) tehdä tän Tiian blogista löytyvän blogihaasteen, jonka aiheena nyt tällä viikolla onkin sitten mieluisat ja epämieluisat tallityöt. Noita epämieluisia vois kyllä luetella pilvin pimein, on kyllä välillä semmosta kakkaduunia tuo heppailu et alta pois, mut onneks on myös näitä kivojaki juttuja mitä tykkää tehä! Alotetaas kuitenkin noista vähän tympeemmistä hommista!

Inhokit


KARSINOIDEN SIIVOUS:
Ai perhana mitä hommaa se on, parit ekat karsinat vielä menee, mutta sitten kun niitä pitää siivota se 20 kipaletta ja monta tuntia ähellät ja sähellät niitten kanssa siellä niin ei jeesus.. Kaikenlisäks se kammottava ammoniakin löyhkä siellä karsinassa aina, toisen karsinan kohalla alkaa jo heikottaa kivasti kun aivoihi nousee höyryt. Onneks ei enää tarvii tätäkään hommaa tehä, tein sitä varmaan 2kk viikonloppusin valkkojen eteen ja kyllä riitti ihan hyvin, kävi niin kovasti selkään ja käsiinki aina. Mut se tunne oli kyllä ehkä parasta kun ne kaikki karsinat oli siistit, valkeet purut keskellä - oikee taideteos! Sitkun oman hevosen hankin niin opetan sen kyllä sisäsiistiks!

RATOJEN RAKENNUS/ESTEIDEN KANTO:
En oo vaan koskaan tykänny tästä puuhasta, se on vaan niin rassaavaa ja kun ne puomit ja tolpat painaa ihan tautisesti ja kun ne ei koskaan asetu kohilleen ja sit siirtelet sitä just kasattua nättiä estettä kun ei osunukkaan ihan linjaan toisen kanssa. Sit jos ne on vielä sellasia ihan märkiä ja kurasia ja kädet ja vaatteet on ihan semmosessa liejussa ja mudassa kun raahaat niitä kilometritolkulla pitkin kenttää yksitellen kun ei oo mitään apuvälineitä käytössä (paitsi joskus mönkkäri pelastaa!). Ja sitten se että se rata pittää aina vielä esimerkiksi kisojen päätteeks korjata pois ja sit taas raahaat niitä samoja täytteitä ja lankkuja ja puomeja ja tolppia ja hemmetin painavia johteita kontteihin ja vintille ja ties minne.. Jos ne radat vaikka rakentus ja purkaantus aina itekseen..?

HEVOSTEN LOIMITUS:
Elämän kevät kun niille eläimille pitää tunkee 5 loimee päällekkäin aina kun viet sen tarhaan ja sit otat ne sen jälkee kaikki pois ja viikkaat ja viet kuivumaan ja laittelet paikoilleen... Joo, kyllä ymmärrän että kilpahevosilla ja ihan kylmillä säillä hevosella pitää olla se loimi, mutta voisko niitä sit hankkii sellasia että niitä ei tarviis kun ehkä sen yhen tai kaks eikä kolmee tai neljää päällekkäin.. Nimittäin ihan kokemuksesta tallityöntekijänä voin sanoa, että se hevosen loimitus aamulla ennen tarhaan vientiä on niin raivostuttavaa, kun se loimi on sellanen hehtaarin kokonen ja siitä ei erota miten päin se on ja miten tiukalle tulee kaikki remmit kun ei ulkoa voi muistaa... Ja sitten se pois ottaminen, ei se sillon hirmusen vastenmielistä oo kun loimet on kuivia ja puhtaita, mutta sitten kun ne on sellasia likasia ja ihan litimärkiä ja kaikki se kakka hinkkautuu itteensä kun sitä loimee ottaa pois siltä konilta.. Ei sillä että likaa pelkäisin, mutkun ei oo kiva ihan likasissa vaatteissa sit hengailla loppupäivää..

Lempparit

 
VARUSTEIDEN PESU & HUOLTO:
Oih, tää on niin ihanaa puuhaa, kun sitä ei tarvii tehä ihan pakkopullana koko ajan! Sitä aina suurinpiirtein oottaa kun saa/joutuu pesee ja puunaa kaikki hevosen varusteet kisoja varten ja sitten ne kiiltää ja loistaa kivasti kisoissa. Suitsien purkaminen ja kasaaminen on ihan älyttömän kivaa hommaa, en tiiä kyllä miks, mut tykkään siitä kovasti :D Omia varusteitaki tulee putsattua kyllä niin harvoin, että kun kerran ne saat puhtaaks, näyttää siltä että ois hankkinu ihan kokonaan uudet kamat kun kiiltää ja hohtaa kuin uudet! Pitäs varmaan tosin useemmin puunailla että kestäs vähän pidempään tuo nahka, tuppaa nimittäin rypistymään ja halkeilemaan vähän turhan helposti.


HEVOSEN PESU & PUUNAAMINEN & KIILLOTTAMINEN & HOITAMINEN:
Tääki on niin kivaa puuhaa ja harvaa herkkua että tekee kyllä mielellään kun siihen on mahdollisuus, yleensä siis ennen aluekisoja. Se hevosen pesu on kivaa, tosin en kyllä tiiä oonko ite sit loppujenlopuks paljon märempi kun se ite hevonen, mutta se on vaan sivuseikka! Se lopputuloskin on niin sydäntä lämmittävä kun sen harmaan kura- ja pölykerroksen alta paljastuukin ihan sellanen nätti punarautias ruunanrutkale, jolla on vielä ihan hyvä ja kiiltävä karvakin! Sitten kun sen vielä kuivaa ja harjaa ja viimeistelee show shinellä niin ai että heppa on hieno, kelpaa aina lähtee sitten aluekisoihin hyppäämään kun hevonen ja varusteet loistaa, ei siinä sitten niitä epäonnistumisia huomaakkaan kun on niin lumoutunut (tai sitten huomaa..)! Harjan ja hännän selvitys on myös kivaa, niistäkin tulee niin kivan näköset kun on eka selvitysaineella selvittäny ja kiillottanu sen hännän ja sit jos se on vielä nätisti leikattu tasaseks ja hienoks se harja (mihin en itse valitettavasti kykene alkuunkaan, hepalla on aina sellanen sekiskäs sahalaitaharjas). Hevosen ihan perus hoitaminen (harjaaminen, haavojen hoito tms.) on myös kivaa ja siinä samalla voi aina vähän myös pelleillä ja leikkiä ja muuten vaan hengata.



HEVOSEN LETITTÄMIEN:
Jostaki syystä melkein kaikki vihaa täällä tätä, mutta itse tykkään ihan tosi paljon väkerrellä hevosille sykeröitä ja palmikoita ja verkkolettejä sun muita söherryksiä, vaikka en niitä osaakkaan kunnolla tehdä ja lopputulos on yleensä vaan sellanen möykky. Se on vaan tosi kivaa tehä siitä hevosesta siistin näkönen ja räpläillä niistä jouhista millon millasia hienoja lettejä ja palleroita, varsinkin jos hevosella on sellanen kirjava häntä ja siitä letistä tulee kanssa sellanen tosi kivan näkönen, Illillä tosin on tyhmästi vaan sellanen yksvärinen häntä, niin sillä tulee ihan tylsän näkönen siitä kun ei väri vaihu missään kohtaa.. Mutta Illilla on hirmu hyvä häntä ja harja letittämiseen, häntä on tarpeeks paksu ja pitkä ja harja tarpeeks ohut ja lyhyt, että siihen saa kivannäköset ja kokoset sykeröt joita tulee se noin 10 kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaiken © Meri Tukiainen 2015, ellei toisin mainita!