sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

99. Viikon blogihaaste: SuosikkitehtävätTiian blogissa oli taas näköjään julkiastu tämä viikon blogihaaste, ja oli taas sitten semmonen, mihin pystyn itseni taas haastamaan. Aiheena oli tälläkertaa suosikkitehtävät ratsastaessa niin sileällä kuin esteillä, ja ajattelin teille jakaa omat suosikkitehtäväni, jotka koen hyödyllisinä ja kivoina, tai ainakin kivoina jos ei muuta! Tehtävät eivät ole mitenkään erikoisia, mutta ehkä saatte niistä jotakin irti! Tässä nyt pari esimerkkiä, jotka päähäni putkahtivat:


1. kolmikaarinen kiemura, jossa jokaisessa kaarteessa voltti ja keskellä puomit. Tätä harjotusta ollaan tehty parisen kertaa, ja vaikka se kovin yksinkertaiselta näyttääkin, ei se minulle ainakaan sitä ole koskaan ollut. Tehtävä tehdään siis laukassa ja puomien päällä pitäis saada aina laukka vaihtumaan tai sitten puomi ravissa ja uus laukka sen jälkeen. Kehittää mukavasti kääntämistä ja auttaa minua Illin kanssa opettelemaan noita laukanvaihtoja, kyllä Illi ne siis osaa kuin vettä vaan, mutta itse en niitä ole vielä ihan oppinut ja oon edelleen kehällä niistä vaihtoavuista. Varsinkin kun Illi vaihtaa laukan vielä tosi herkästi, vähän kun käsi ja paino heittelee niin laukkakin vaihtuu samaa tahtia, tosin nätit sarjavaihdot tulee aina sitten sieltä! Tehtävän voi tehdä niinkin, että voltit tekee puomien päällä, eikä kaarteissa.2. Okserit kulmista vinolla linjalla. Kauheeta millanen viharakkaussuhde mulla on tähän tehtävään. Oon tätä kerran tehny ja tipuin kun Illi jotain törppöili omiaan, mutta ennen tätä tippumista tehtävä oli tosi kiva! Ei niin vaativa pienillä oksereilla, mutta kun puomit nousee niin vaativuuskin kasvaa näin loogisesti. Linja piti saada okserille ihan kohdalleen että siitä pääsi vinosti yli puhtaasti ilman puomeja ja kieltoja. Auttaa kivasti mm. uusintaratojen nopeisiin käännöksiin ja vinoihin linjoihin, kun nuo käännökset tulee aika nopeesti tuolta kulmasta tohon okserille, jos meinas ihan keskelle estettä päästä ja vielä hyvässä kulmassa, ettei liian vinosti. Tehtävän loppuun voi vaikka lisätä sitten tuon koko okserilinjan, eli eka ja viimenen väli on yks laukka ja keskellä sitten kaks laukkaa.
3. Kahdeksikko pituussuunnassa. Tai missä lie suunnassa nyt onkaan, mutta ymmärrätte kuvasta! Mutta siis kahdesikkoa mennään niin, että suunta vaihtuu joka kerta, kun tullaan vasemmasta kierrokesta, avotaivutus on vasemmalle ja oikeasta kierroksesta oikealle. Tuo violetti on siis avotaivutusta, jos ette vielä kässänny. Ennen taivutusta tulee aina voltit keskihalkaisijan alkuun (ei siis pitkän sivun loppuun, miten kuva saattaa antaa vaikutelman), mistä sitten jää se taivutus ja se jatkuu sitten keskihalkaisijan loppuun, kuitenkin ennen kulmaa suoristus ja suunta vaihtuu. Pitkillä sivuilla voi tehdä vaikka väistöä, askeleenpidennystä tai vaikka vastalaukkaa, mikä nyt tuntuu hyvältä. Toisella sivulla voi vaikka tehdä eri asiaa kuin toisella, yleisimmiten meillä on ollut väistö ja askeleenpidennys. Oikein hyvä harjoitus, jolla oppii pitämään hevosen suoralla uralla ilman sitä uraa.


4. Erinäköiset kaarevat linjat pystyillä ja oksereilla. Tykkään kovasti kaarevista linjoista, sillä niillä saan kehitettyä omaa tasapainoani ja kääntämistä, mikä on aika heikoilla tällä hetkellä. Esimerkiksi punaisella viivalla oleva linja on ihan hyvä, ensin tullaan suoralinja, jonka jälkeen tullaan s-kiemuralle, jossa on ensin pysty ja sitten okseri. Tässäkin tehtävässä kaari pitää saada kohdilleen, ettei oio liikaa tai vedä sitten liian pitkäksi, jolloin mennään esteestä ohi. Omaan mieleeni tosi kiva harjotus, mistä on hyötyä mun tasapainon kehitykseen, sillä näilläkin linjoilla laukat vaihtuu aika tiuhaan tahtiin kun oma tasapaino ei kestä. Valkealla viivalla tehty tie ei ehkä ole niin haastava kuin punaisella, taino riippuu kuinka jyrkän kaarteen on tehnyt, mutta oikein kiva kääntämistehtävä tämäkin, auttaa tosiaan laukanvaihto-ongelman kanssa kun pitää keskittyä koko ajan.


5. Laukassa avotaivutusta ja vastalaukkakiemura. Vielä tähän postaukseen viimesenä lempitehtävänä tällanen. Tätäkin ollaan aika paljon tehty aina koulutunneilla. Eli siis lyhyet sivut aina keskikäyntiä ja pitkät sivut laukkaa. Toiselle sivulle tehdään laukassa voltti, jolta jätetään taivutus ja tehdään laukka-avoa sivun loppuun asti (violetti). Ennen kulmaa suoristus ja suoraan laukasta keskikäyntiin, jota jatketaan toisen pitkänsivun alkuun asti josta nostetaan laukka ja tehdään loiva kiemura vastalaukassa (turkoosi). Vastalaukkaharjotukset on tosi hyviä, siinä kehittyy niin oma kuin hevosenkin tasapaino, kun pitää saada pidettyä väärä laukka läpi kaarteen. Sitten taas ennen kulmaa suoristus ja suoraan laukasta keskikäyntiin ja sama alusta. Toiseen suuntaan harjoitusta voi muuttaa siten, että jättää voltin pois ja tekee puolet sivusta väistöä ja puolet avoa laukassa.

4 kommenttia:

  1. Kiva postaus! :)
    Tosi kiva blogi sulla!:D

    VastaaPoista
  2. Kivoja tehtäviä, pääsee testiin !:) Upea ulkoasu blogissasi !:)

    http://rakaspikkuriivio.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kaiken © Meri Tukiainen 2015, ellei toisin mainita!